Bihåleinflammation och smitta: allt du behöver veta

Bihåleinflammation och smitta: allt du behöver veta

Bihåleinflammation, även känt som sinuit, är en inflammation i bihålorna, som kan orsaka besvär som nästäppa, huvudvärk och ansiktssmärta. Många undrar om bihåleinflammation är smittsam, särskilt under de kallare månaderna då luftvägsinfektioner är vanliga.

Är bihåleinflammation smittsamt?

Själva bihåleinflammationen är oftast inte smittsam. Inflammationen uppstår vanligen när bihålorna blockeras, vilket skapar en miljö där bakterier eller virus kan växa. Däremot kan de bakomliggande orsakerna, som en förkylning eller influensa, vara smittsamma. Om bihåleinflammationen orsakas av ett virus kan du smitta andra genom att överföra viruset via hosta, nysningar eller fysisk kontakt.

Symtom på bihåleinflammation

Vanliga symtom inkluderar:

  • Tryck eller smärta över bihålorna
  • Nästäppa eller täppt näsa
  • Gult eller grönt slem från näsan
  • Dålig andedräkt
  • Feber (ibland)

Symtomen kan vara milda till svåra beroende på om det är en akut eller kronisk bihåleinflammation.

Hur sprids smitta?

Virus, som kan leda till bihåleinflammation, sprids genom droppsmitta. När en infekterad person nyser eller hostar, sprids små droppar som innehåller viruset i luften, och andra kan bli smittade genom att andas in dessa droppar eller röra vid ytor där viruset landat och sedan ta sig i ansiktet.

Så undviker du smitta

För att minska risken för att sprida eller smittas av virus som kan leda till bihåleinflammation är det viktigt att:

  • Tvätta händerna regelbundet
  • Undvika att röra ansiktet
  • Använda näsduk eller nys i armvecket
  • Hålla avstånd från sjuka personer

Hur ska man behandla bihåleinflammation?

Akut bihåleinflammation går ofta över av sig själv inom 10-14 dagar, men om symtomen är ihållande kan det vara bra att konsultera en läkare. Receptfria nässprayer och växtbaserade läkemedel, smärtstillande och rikligt med vätska kan hjälpa till att lindra symtomen. För personer som ofta drabbas av bihåleinflammation kan förebyggande åtgärder som att undvika allergener och använda luftfuktare i hemmet vara till hjälp.

Genom att förstå hur bihåleinflammation och smitta fungerar, kan du både skydda dig själv och andra under förkylningssäsongen.

CM11-hem-produkter

Sinupret forte eller Sinuxol?

Båda innehåller en unik kombination av 5 medicinalväxter. Sinupret forte används för att lindra symtom från näsan och dess bihålor vid förkylning, och kan användas från 12 års ålder. Den växtmängd som används i Sinuxol är fyra gånger högre än den i Sinupret forte. Sinuxol innehåller därmed en högre andel aktiva substanser.* Sinuxol är kliniskt bevisat och används enbart för behandling av bihåleinflammation – för alla som är 18 år eller äldre.