Hoppa till huvudinnehåll
Om Sinupret forte
Om Sinupret forte

Sinupret forte lindrar symtomen vid förkylning, t.ex. nästäppa och ont i bihålorna.

Förkylning
Förkylning

<br>Vad är Sinupret forte?

Sinupret forte är ett växtbaserat läkemedel för behandling av förkylning. Det kan användas av alla från 12 år och innehåller en unik kombination av 5 olika medicinalväxter. Sinupret forte hjälper till att råda bot på klassiska förkylningssymtom som nästäppa och ont i bihålorna.

Sinupret forte-tabletterna är dragerade, som gör de lätta att svälja. De är även veganska, glutenfria och laktosfria. Om du lider av celiaki eller laktosintolerans kan du alltså ta Sinupret forte utan problem. Läs bipacksedeln noga innan användning. Rekommenderas inte till gravida och ammande eller vid magsår.

Dosering: 1 tablett 3 gånger per dag
Dosering: 1 tablett 3 gånger per dag

Dosering

Rekommenderad dos för Sinupret forte:
Vuxna, äldre och ungdomar från 12 år:
1 tablett 3 gånger dagligen.

Så tar du Sinupret forte
Tabletterna bör sväljas hela med lite vätska
(t.ex. ett glas vatten), efter måltider.

Förkylning visade att bihålorna är påverkade i 87 % av fallen.

<br>Förkylning påverkar ofta bihålorna

Inflammationen i slemhinnorna kan sprida sig från näsan till bihålorna. Det är ofta fallet redan innan man märker av det klassiska symtomet med tryckande huvudvärk. En undersökning hos personer med en enkel förkylning visade att bihålorna är påverkade i 87 % av fallen.

Med andra ord är det dags att ingripa så snart nästäppan sätter in. På så sätt kan man undvika att inflammationen och slemmet sprider sig vidare. En täppt näsa kommer sällan ensam!

Sinupret forte och Sinuxol – innehåller naturliga läkande krafter
Sinupret forte och Sinuxol – innehåller naturliga läkande krafter

<br>Sinupret forte och Sinuxol – innehåller naturliga läkande krafter

Både Sinupret forte och Sinuxol innehåller medicinalväxterna gentiana, olika primula- och rumex-arter, fläder och järnört som har ett brett verkningsområde.

Sinupret forte innehåller 5 medicinalväxter:

Gentiana lutea – gullgentiana

Gentiana lutea – gullgentiana

En läkeört som använts sedan antiken. Växten kan bli hela 80 cm hög. Romarna använde den som ett naturligt läkemedel vid mag- och tarmbesvär samt vid reumatiska sjukdomar. Idag används den bl.a. för förkylningssymtom. Den tjocka roten används också som krydda i brännvin och likör. I Sinupret forte finns roten av gullgentiana. Den kommer från kontrollerade odlingar i Frankrike och Tyskland.

Primula veris – gullviva

Primula veris – gullviva

Hör till de vackraste och mest välkända vårblommorna och användes redan under antiken och medeltiden som slemlösande medel. Gullviva känns enkelt igen genom sina gula små blommor som sitter i en klase på en bladlös stjälk. Rötterna och blommorna är fulla av så kallade saponiner och bioflavonoider. Dessa har en slemlösande effekt. Våra förfäder plockade denna växt särskilt vid walpurgis, alltså valborg. Man trodde att gullvivor som plockades just denna dag skulle kunna förebygga sjukdomar och infertilitet hos boskap. Unga flickor lade däremot blommorna i färsk mjölk natten före valborgsmässoafton och tvättade ansiktet med dem. Gullvivan som används i Sinupret forte kommer från våra kontrollerade odlingar i Österrike.

Rumex-arter – ängssyra och olika skräppor

Rumex crispus – krusskräppa

En läkeört som använts i århundranden. Du har med största sannolikhet sett dessa växa på en äng eller vid ett dike och tänkt ”ogräs”. Men det är ett mycket nyttigt ”ogräs”. Redan under antiken uppskattades rumex som en värdefull källa till C-vitamin. Caesars soldater använde det för att förhindra skörbjugg. Förutom att användas mot förkylningssymtom används rumex vid magbesvär, feber och hosta. Rumex innehåller stora mängder oxalsyra, samma syra som ger rabarber dess syrliga smak. Utöver detta hittar man tanniner, vitamin E och C, järn och kanske viktigast – bioflavonoider – som ger Sinupret forte dess effekt.

Sambucus nigra – fläder

Sambucus nigra – fläder

En blomma som de flesta av oss hört talas om. Inte bara välsmakande, utan även viktig inom folkmedicinen. Fläder har länge använts för att lindra förkylningssymtom. Förr trodde man att en fläderbuske i trädgården kunde avvärja onda besvärjelser. I antikens Grekland användes de mogna fläderbären som både vätskedrivande medel och laxermedel. Fläder ansågs vara ett slags "fattigmans-apotek" på grund av dess många användningsområden och växtens innehåll av C-vitamin. Till Sinupret forte används fläderns blommor och dessa samlas under kontrollerade former enligt GACP-riktlinjerna (Good Agricultural and Collection Practice). Våra fläderblommor kommer från bl.a. Polen och Ungern.

Verbena – järnört

Verbena – järnört

En läkeört som användes flitigt av romarna och under antiken och har varit en av de viktigaste medicinalväxterna. Järnört är en flerårig ört som har en träig jordstam och som kan bli upp till sex decimeter hög. Örten, som blommar från juni till september, används för medicinska ändamål som t.ex. förkylningssymtom och skördas under blomningen. De aktiva ingredienserna från järnört är bl.a. tanniner, iridoider, fenyletanoider, flavonoider och eterisk olja. Bionorica har egna kontrollerade odlingar av järnört bl.a i Tyskland, Ungern och Frankrike. Kombinationen av alla dessa örter ger en mycket slemlösande effekt, där den naturliga självrenande mekanismen hos luftvägarnas slemhinnor återställs. Samtidigt minskar svullnaden i de inflammerade slemhinnorna, så att det snabbare går att andas genom näsan igen.

Referens:
1. Gwaltney et al. Computed Tomography of the common cold. N Engl J Med 1994; 330:25–30.