CM1-hur-verkar-sinupret-forteCM1-hur-verkar-sinupret-forte

Hur verkar Sinupret forte?

Växter är fina att titta på, men vissa av dem är även användbara som läkemedel. Sinupret forte är ett växtbaserat läkemedel som hjälper till att lösa upp slemmet i näsan och dess bihålor och därmed lindra symtomen vid förkylning.

unik-kombination

Unik kombination av fem medicinalväxter hjälper mot förkylning

Det finns omkring 200 virus som kan orsaka förkylning, alla unika på sitt sätt. Det finns 5 olika växter i en Sinupret forte-tablett, alla med sina specifika egenskaper. Men när de kombineras blir de starkare än var för sig och en välkommen hjälp till dig som drabbats av ett förkylningsvirus. Växtextrakten i Sinupret forte innehåller så kallade bioflavonoider, som är en slags antioxidanter. Det är bioflavonoiderna som hjälper till att lösa upp det sega slemmet i näsan och bihålorna vid förkylning. Du hittar Sinupret forte på apotek och i hälsokostbutiker.

Sinupret forte innehåller:

gentiana-lutea

Gentiana lutea – gullgentiana

En läkeört som använts sedan antiken. Växten kan bli hela 80 cm hög. Romarna använde den som ett naturligt läkemedel vid mag- och tarmbesvär samt vid reumatiska sjukdomar. Idag används den bl.a. för förkylningssymtom. Den tjocka roten används också som krydda i brännvin och likör. I Sinupret forte finns roten av gullgentiana. Den kommer från kontrollerade odlingar i Frankrike och Tyskland.

primula-veris

Primula veris – gullviva

Hör till de vackraste och mest välkända vårblommorna och användes redan under antiken och medeltiden som slemlösande medel. Gullviva känns enkelt igen genom sina gula små blommor som sitter i en klase på en bladlös stjälk. Rötterna och blommorna är fulla av så kallade saponiner och bioflavonoider. Dessa har en slemlösande effekt. Våra förfäder plockade denna växt särskilt vid walpurgis, alltså valborg. Man trodde att gullvivor som plockades just denna dag skulle kunna förebygga sjukdomar och infertilitet hos boskap. Unga flickor lade däremot blommorna i färsk mjölk natten färe valborgsmässoafton och tvättade ansiktet med dem. Gullvivan som används i Sinupret forte kommer från våra kontrollerade odlingar i Österrike.

rumex-crispus

Rumex-arter – ängssyra och olika skräppor

En läkeört som använts i århundranden. Du har med största sannolikhet sett dessa växa på en äng eller vid ett dike och tänkt "ogräs". Men det är ett mycket nyttigt "ogräs". Redan under antiken uppskattades rumex som en värdefull källa till C-vitamin. Caesars soldater använde det för att förhindra skörbjugg. Förutom att användas mot förkylningssymtom används rumex vid magbesvär, feber och hosta. Rumex innehåller stora mängder oxalsyra, samma syra som ger rabarber dess syrliga smak. Utöver detta hittar man tanniner, vitamin E och C, järn och kanske viktigast – bioflavonoider – som ger Siupret forte dess effekt.

sambucus-nigra

Sambucus nigra – fläder

En blomma som de flesta av oss hört talas om. Inte bara välsmakande, utan även viktig inom folkmedicinen. Fläder har länge använts för att lindra förkylningssymtom. Förr trodde man att en fläderbuske i trädgården kunde avvärja onda besvärjelser. I antikens Grekland användes de mogna fläderbären som både vätskedrivande medel och laxermedel. Fläder ansågs vara ett slags "fattigmans-apotek" på grund av dess många användningsområden och växtens innehåll av C-vitamin. Till Sinupret forte används fläderns blommor och dessa samlas under kontrollerade former enligt GACP-riktlinjerna (Good Agricultural and Collection Practice). Våra fläderblommor kommer från bl.a. Polen och Ungern.

verbena-vit

Verbena – järnört

En läkeört som användes flitigt av romarna och under antiken och har varit en av de viktigaste medicinalväxterna. Järnört är en flerårig ört som har en träig jordstam och som kan bli upp till sex decimeter hög. Örten, som blommar från juni till september, används för medicinska ändamål som t.ex. förkylningssymtom och skördas under blomningen. De aktiva ingredienserna från järnört är bl.a. tanniner, iridoider, fenyletanoider, flavonoider och eterisk olja. Bionorica har egna kontrollerade odlingar av järnört bl.a i Tyskland, Ungern och Frankrike. Kombinationen av alla dessa örter ger en mycket slemlösande effekt, där den naturliga självrenande mekanismen hos luftvägarnas slemhinnor återställs. Samtidigt minskar svullnaden i de inflammerade slemhinnorna, så att det snabbare går att andas genom näsan igen.

CM11-hem-produkter

Vad är skillnaden på Sinupret forte och Sinuxol?

Sinupret forte har funnits under lång tid i Sverige och används för att lindra förkylningssymtom i näsan och dess bihålor. Sinupret forte kan användas av ungdomar och vuxna från 12 år.

Sinuxol innehåller en 4 gånger högre koncentration och används därför vid behandling av okomplicerad bihåleinflammation hos vuxna personer från 18 års ålder.

Skillnaden-CM11

Skillnaden på förkylning och bihåleinflammation

En bihåleinflammation startar oftast med en förkylning, som ofta ger en täppt näsa. Nästäppa bidrar till att bihålorna kan bli inflammerade vilket kan leda till en tryckande huvudvärk, vilket är ett typiskt tecken på en bihåleinflammation. En vanlig förkylning kan också ge problem med bihålorna, men besvären är mer lindriga – eller kanske något mindre jobbiga – än vid en bihåleinflammation. En undersökning visar att bihålorna är påverkade i 87% av fallen vid en vanlig förkylning.