tvatta-handerna-CM11
leaf

Goda råd om förkylning och bihåleinflammation

Under förkylningssäsongen är handtvätten den bästa åtgärden för att undvika smitta. Därför ska du tvätta händerna så ofta som möjligt i förkylningstider. Använd om möjligt varmt vatten och tvål för att på bästa sätt lösa upp smutsen. Se till att du verkligen tvålar in händerna ordentligt. Låt tvålen verka i ca 30 sekunder innan du sköljer av den. Det är bäst att använda en pH-neutral tvål för att inte irritera huden i onödan.

Tips: Om du är på resande fot kan det underlätta att även ha med sig handdesinfektionsmedel (handsprit), eller handdesinfektionsservetter.

Undvik om möjligt stora folksamlingar i förkylningstider. På bussen och tunnelbanan finns det nästan alltid någon som snörvlar eller hostar. Där kan smittämnena lätt överföras med hjälp av droppar via luften och genom beröring.

Tips: I sådana tider gör du bäst i att undvika att skaka hand med andra eftersom handskakningen är en riktig klassiker när kommer till smittspridning.

Syre är välgörande oavsett väder! Ta gärna promenader och se till att vädra regelbundet. Korta stunder av kyla stimulerar blodflödet i näsans och svalgets slemhinnor, vilket är bra för immunförsvaret.

Tips: Andas genom näsan! Flimmerhåren i näsans slemhinna fångar upp många virus. Denna försvarsmekanism hindrar ofta viruset från få tillgång till kroppen överhuvudtaget.

Klä dig tillräckligt varmt. Framför allt rekommenderar vi att du klär dig enligt lager på lager-principen, så att du snabbt kan ta på dig eller ta av dig enstaka plagg efter behov. Undvik dessutom kalla eller våta fötter!

Detta är också något som har en positiv effekt på immunförsvaret. Efter den varma duschen på morgonen kan du ställa om till kallvatten och börja med att duscha fötterna, för att sen jobba dig uppåt längs kroppen i en takt som känns behaglig.

Amerikanska forskare har upptäckt att man kan minska antalet förkylningar genom regelbunden träning. Överansträng dig inte dock, det kan tvärtom öka risken för infektioner.

Stress tar mycket kraft från kroppen och försvagar därmed immunförsvaret. Under förkylnings- och influensatider bör man därför minska stressnivån.

Tekniker som yoga eller autogen träning kan underlätta.

Sinuxol och Sinupret forte rekommenderas inte till barn och ungdomar under 18 år på grund av brist på tillräckliga data. Så vad gör man när den envisa rinnsnuvan har drabbat de allra minsta?

För det första är det viktigt att vara uppmärksam på åtföljande symtom hos bebisar och småbarn. Eftersom barn i denna ålder inte kan tala om vad som är fel, ska du helst uppsöka barnläkare, särskilt vid symtom som feber, kräkningar eller diarré. Ibland kan det nämligen finnas någon annan bakomliggande infektion som ligger till grund för dessa symptom.

Handlar det ”bara” om en förkylning med rinnsnuva däremot, kan du använda traditionella huskurer.

Vare sig det gäller ett spädbarn eller ett barn i skolåldern är det viktigt att det sjuka barnet får mycket vila, avkoppling och tillräckligt med sömn. När den lilla kroppen får återhämta sig ordentligt förstärks även immunförsvaret, som påskyndar tillfrisknandet genom att snabbare bekämpa orsaken till infektionen.

Ett litet tips: Passa på att göra det till en riktigt mysig stund tillsammans med ditt barn. Ta ett täcke, en värmeflaska, en bra bok att läsa eller ljudbok att lyssna på och sen kan ni börja mysa.

Apropå sömnen: Se till att din bebis ligger i den perfekta sovställningen. Om du höjer upp huvudet och överkroppen kan snoret lättare rinna ut, vilket underlättar bebisens andning. Lägg till exempel en vikt handduk under huvudänden av madrassen.

Om vädret tillåter kan du lägga bebisen i barnvagnen och gå ut på en promenad. Att vistas ute i friska luften gör inte bara det snuviga barnet gott, utan gör också att du kan koppla av och bli på bättre humör.

Om det är dåligt väder och ni tvingas vistas inomhus i uppvärmda utrymmen under lång tid, kan det vara bra att hänga upp fuktiga handdukar i barnrummet. Den högre luftfuktigheten återfuktar barnets slemhinnor och förhindrar att de svullnar upp lika fort.

Det största problemet när de allra minsta drabbas av snuva är att den åtföljande svullnaden i slemhinnorna och den ökade slembildningen snabbt kan täppa till förbindelserna i nässvalget. Anledningen till detta är att de anatomiska strukturerna inte är färdigutvecklade hos bebisar och småbarn. Om örontrumpeten svullnar upp finns det även risk för öroninflammation.

Att ventilera näsan ordentligt kan underlätta och minimera riskerna. När du inte kan ta hjälp av läkemedel men ändå måste se till att underlätta barnets andning kan du använda en nässug för att suga ut det besvärliga snoret. Hur bra det fungerar beror dock på hur segt slemmet är.

Ett annat tips är att använda sig av den traditionella ”lökpåsen” för att hjälpa små patienter att bli kvitt nästäppan. Grönsaken avger nämligen ångor som har ungefär samma effekt som eteriska oljor har hos vuxna.

Gör såhär: Skala en lök, dela den i mindre bitar och lägg därefter bitarna i en bebisstrumpa. Häng den hemmagjorda lökpåsen direkt över bebisens säng för bästa effekt.

Sinuxol-vit

Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

Sinuxol är ett växtbaserat läkemedel för behandling av bihåleinflammation med snuva. Det kan användas av vuxna från 18 år och innehåller en unik kombination av fem olika medicinalväxter. Sinuxol är dragerade tabletter, som gör de lätta att svälja. Sinuxol lindrar symtomen två dagar tidigare än utan behandling.

Läs bipacksedeln noga. Rekommenderas inte vid graviditet och amning samt vid magsår. Rådgör med din läkare om symtomen kvarstår efter 7-14 dagar.